Douglas Wallace Architects Logo
Style Club, South William Street

Style Club, South William Street

Style Club, South William Street

Style Club, South William Street

Style Club, South William Street

Overview

Ireland has placed itself into the forefront of a new design style and opened the doors for others to follow. Irish design has been pushing its way to the top and has arrived with the new STYLE CLUB, an innovative and creative hair salon by Douglas Wallace’s Lead Designer Garry Cohn and Design Director Brian Jennings.

The brief from Peter Mark CEO Barry Dempsey and Founding Director Mark Keaveney was to deliver a completely new ‘concept  salon’ which would push the boundaries of design. The company was founded in 1961, 47 years ago and the Directors are aware of the fact that in the fashion arena you must define yourself by constant innovation.

The creative collaboration between designers and hairdressers has been at the centre of this new departure in salon design. Despite visits to salons worldwide by the design team for ideas, the design is new. There is no existing model for this. This is a space which will be staffed and patronized by those prepared to be more daring and creative with their hair.

Client

Peter mark

Project

Design of retail space

Sector

Retail

Result

Unique design experience

Our Role

The Reception Area has retained classical details but these are contradicted by a white shiny tufted ceiling of buttoned fabric panels, with a red modern glass chandelier. The reception desk is also tufted but this time in a silver fabric with diamond like stones for the buttons.

There is a coffee bar that looks like it was in a time capsule that came right out of the 1980s, it is so bad that it is good.  Furthermore there is a luxurious over-sized red velvet sofa with a large round painting of 3 ladies with ‘big hair’ above. It’s mad and it really works. There is nothing boring going on here.

Running right through the salon is a tiled runner. This creates a catwalk effect through the length of the whole salon. The stylized pattern of hair clippings in the runner is achieved by a laser-cut technique into the tiled floor. The irony is that in a salon hair clippings are swept off the floor, here instead they are the inspiration for the floor pattern, very cool.

Don’t forget to check out the bathroom. It’s a grass box, no kidding, complete with a green toilet and a cow looking through a window wanting to get to eat all the grass. But don’t worry, the window is locked! What fun, it’s crazy and nice to see that designers still have a sense a humor.

Whether you want to admit it or not, it is an amazing design with the highest standards of detail and finishes. There is real sophistication in the project: thing clash and work all at the same time. There an understanding of proportion and balance of color.  This is not something that can be easily been achieved and the STYLE CLUB succeeds with flying colors.

Whether you like the design or not, once you walk into the STYLE CLUB you cannot help but put a smile on your face.

The details

The Reception Area has retained classical details but these are contradicted by a white shiny tufted ceiling of buttoned fabric panels, with a red modern glass chandelier. The reception desk is also tufted but this time in a silver fabric with diamond like stones for the buttons.

There is a coffee bar that looks like it was in a time capsule that came right out of the 1980s, it is so bad that it is good.  Furthermore there is a luxurious over-sized red velvet sofa with a large round painting of 3 ladies with ‘big hair’ above. It’s mad and it really works. There is nothing boring going on here.

Running right through the salon is a tiled runner. This creates a catwalk effect through the length of the whole salon. The stylized pattern of hair clippings in the runner is achieved by a laser-cut technique into the tiled floor. The irony is that in a salon hair clippings are swept off the floor, here instead they are the inspiration for the floor pattern, very cool.

Don’t forget to check out the bathroom. It’s a grass box, no kidding, complete with a green toilet and a cow looking through a window wanting to get to eat all the grass. But don’t worry, the window is locked! What fun, it’s crazy and nice to see that designers still have a sense a humor.

Whether you want to admit it or not, it is an amazing design with the highest standards of detail and finishes. There is real sophistication in the project: thing clash and work all at the same time. There an understanding of proportion and balance of color.  This is not something that can be easily been achieved and the STYLE CLUB succeeds with flying colors.

Whether you like the design or not, once you walk into the STYLE CLUB you cannot help but put a smile on your face.

Project Gallery

That's not all

Return to our work page and continue browsing more of our recent projects.

The Atrium in Asprey Department Store London Designed by Douglas Wallace Architects
Douglas Wallace Architects Logo

What's your next big idea?

Talk to us about your upcoming project. Book a consultation now.

Book a consultation